sobota 25. září 2010

26. neděle v mezidobí (C)

Am 6   
Žalm 146   
1 Tim 6,11-16: "... Uchovej nauku bez poskvrny a bez úhony až do slavného příchodu našeho Pána Ježíše Krista. ..." 
Komentář: Důležitost věrného předávání orální tradice Zjevení. 

Lk 16,19-31: (podobenství o Lazarovi): ...‘Jestliže neposlouchají Mojžíše a Proroky, nedají se přesvědčit, ani kdyby někdo vstal z mrtvých.’“ 
Komentář: Může sloužit poslušnost k Mojžíšovi a Prorokům jako jakási evidence posmrtného soudu?

5 komentářů:

  1. Možná není poslušnost vůči Mojžíšovi a Prorokům evidencí posmrtného soudu, ale nutným předpokladem, aby evidence mohla být přijata.

    OdpovědětVymazat
  2. obecně se mi zdá, že tady jde o interpretaci: že neexistuje taková věc, která by nás mohla donutit tu interpretaci změnit, a že víra a morální postoje vždy přebíjejí argumjentaci nějakými faktickými jevy - protože ty jevy mohou být špatným (chybným) pozorováním nebo chybnou interpretací. Třeba člověku s důsledným vědeckým uvažováním těžko předvedeš nějaký zázrak: vždycky si bude myslel, že je to buď iluze nebo vědecky vysvětlitelná věc.
    je to ostatně i zásada asertivity: že nejsi povinen přijímat argumenty druhým, i když zrovna nemáš protiargumenty, nebo před druhými morálně obhajovat své jednání.

    OdpovědětVymazat
  3. Nesouhlasim ani s jednim z vas.

    Jezis muze mit na mysli subjektivni zarputilost (rika se tomu dnes redukce kognitivni disonance), ne epistemickou nedostacivost duvodu.

    A o vedeckosti a intelektualni cestnosti takoveho skeptika bych za urcitych podminek pochyboval.

    Tenhle problem resi dost pekne www.lydiamcgrew.com/Resurrectionarticlesinglefile.pdf , s 46nn.

    Vic nemuzu slouzit. Mame tu volebni kampan do Senatu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ke sporum o Jezisove epistemologii doporucuji treba payingattentiontothesky.com/2010/08/04/richard-dawkins-and-doubting-thomas/

    OdpovědětVymazat
  5. *Donutit* ovsem nekdy nelze ani k presvedceni, ze 1+1=2. Leda obuskem. S tim souhlasim. Viz slavny clanek L. Carrolla What Turtle said to Achilles.

    To je vsak jina vec. Odlisna od objektivni epistemicke sily/pravdepodobnosti (te se tyka onen odkaz vyse) i dostupnosti vhledu do ni - zde nekdy hraje velkou roli uloha vule, charakteru, predchudnych zajmu (v takovem pripade se mluvi napr. o "morally certain, yet resistible evidence".

    OdpovědětVymazat