pátek 10. září 2010

Co je to špičkový vědecký výzkum?

Tento týden došlo v mém vědeckém curriculum vitae k významné události: byl jsem zvolen šéfredaktorem časopisu Studia Neoaristotelica. Štafetu přebírám po Tomáši Machulovi a Petru Dvořákovi. Časopis založil v r. 2004 prof. Stanislav Sousedík a jeho důrazy jsou následující: (1) rozvoj filosofie otevřené křesťanské víře, (2) špičková filosofická práce (jak historická, tak systematická), (3) návaznost na dědictví renezanční a barokní scholastiky, (4) dialog se současnou analytickou filosofií.

Novým podtitulem časopisu bude A Journal of Analytic Scholasticism.

Jak scholastická, tak analytická filosofie je často (ne vždy!) na první pohled nudná, což je dáno mj. tím, že je třeba mnohaleté průpravy k tomu, aby člověk porozumněl o co se vlastně jedná. Podivné problémy a od života odtržené metody jsou totiž často potřeba k hledání odpovědí na ty největší a nejkonkrétnější otázky. Tak jako astronomové si nevystačí jen s okem a potřebují teleskopy či biologové mikroskopy, tak odborní filosofové potřebují vyvíjet stále důmyslnější metody a argumenty k řešení všelidsky základních otázek.

Každá špičková práce vyžaduje špičkovou schopnost soustředit se. Jen síla věnovaná špičce může posunout hranice celkového lidského poznání. Kultivovat vědomí širších souvislostí je také důležíté - jinak hrozí sterilita a Fachidiotismus - ale bez soustředěnosti na detail vědu dělat nelze.

Prvním vědecký počinem v životě člověk je doktorát: Ph.D. Matt Might na svém blogu výborně vystihnul podstatu tohoto počinu.

Představ si kruh, který obsahuje veškeré vědění všech lidí:
















Po ukončení základní školy z toho něco málo víš:



Po ukončení střední školy už víš trochu více:



Jako bakalář získáš určitou specializaci:


K magisterskému titulu je třeba trochu užší specializace: 



Soustředěné studium odborné literatury tě časem zavede až k hranici lidského poznání:


Když se dostaneš k této hranici, začneš se soustředit: 
 
 


Několik let na tuto hranici tlačíš:

 


Až jednoho krásného dne v hranici uděláš maličký zářez: 
  
 


A tento maličký zářez se nazývá PhD:

 


Samozřejmě, že teď už svět vidíš úplně jinak:


Takže nezapomeň na širší perspektivu: 


Ale tlač dál!

Žádné komentáře:

Okomentovat