pátek 11. září 2009

Anti-filosofická odpověď na anti-filosofickou námitku

Někteří lidé si rádi zafilosofují, ale po několika slibných argumentech diskusi uzavřou s tím, že se filosofové stejně na ničem neshodnou a že se stejně nikdo nikdy nedozví jak to s tou pravdou je. Na toto tvrzení jsem již vyzkoušel různé strategie: od poukazu na vnitřní spornost radikálního skepticismu přes historické výklady o novověké podmíněnosti současného filosofického chaosu až k apelu na současnou analytickou filosofii, která je mnohem méně chaotická než se má obecně za to.

Dnes jsem ale narazil na vtip, jenž dává odpověď pádnější než všechny mé dosavadní strategie:

Dokonalé filosofické vyvrácení
Filosof měl jednou sen.

Nejprve se mu zjevil Aristoteles a filosof mu řekl: "Můžeš mi prosím Tě v patnácti minutách shrnout svou filosofii?" K filosofovu překvapení mu Aristoteles podal vynikající výklad v němž do patnácti minut vecpal neuvěřitelné množství materiálu. Filosof pak vznesl námitku, kterou Aristotelés nebyl schopen zodpovědět. Zdrcen, Aristotelés zmizí.

Pak se objeví Platón. Situace se opakuje, Platón podá vynikající výklad, filosof podá stejnou námitku, Platón ji není schopen zodpovědět a tak zmizí.

Pak následuje stejná situace se všemi slavnými filosofy. Jeden po druhém přichází a jeden po druhém jsou vyvráceni stejnou námitkou.

Poté co zmizí poslední slovutný filosof, náš spící filosof si řekne: "Vím, že spím a že se mi toto všechno jen zdá. Nicméně, jsem objevil univerzální námitku proti všem filosofickým systémům! Až se zístra probudím, námitku pravděpodobně již zapomenu a svět přijde o významný objev!" S železným odhodláním se filosof donutí k tomu, aby se probudil, rychle došel ke stolu a napsal svou námitku. Pak se vrátí do postele a s úlevou usne.

Druhý den ráno se probudí, dojde ke svému stolu a přečte si, co napsal. Na lístku stojí: "Tak to je pouze Tvůj názor."


(Raymond Smullyan, 5000 B.C. and Other Philosophical Fantasies. St. Martin's Press, 1983)

Nuže, až vám někdo příště řekne, že se filosofové na ničem neshodnou a že se stejně nikdo nikdy nedozví jak to s tou pravdou je, stačí říci: "Tak to je pouze Tvůj názor."

Žádné komentáře:

Okomentovat