pondělí 4. ledna 2010

APA - sekce "Debaty o Bohu" 3

... pokračování:

3. Příčinu v růstu evangelikálních církví na úkor "hlavních" církví vidí Steele v demografii. Konzervativní křesťané mají většinou mnoho dětí. (Podobný fenomén se děje u orthodoxních židů, viz komunita Kiryas Joel nedaleko New York City)

4. Příčiny růstu křesťanské politické pravice jsou nikoli v nárůstu křesťanství jako takového, ale ve změně postoje evangelikálních lídrů k politice (tradičně apolitické postoje byly odvrženy).

5. Ve skutečnosti roste nejen počet lidí, kteří jsou náboženští, ale i těch, kteří se hlásí k ateismu (podle Steeleho podobným způsobem roste i jak pro-life tak pro-choice zároveň).

Závěr: dochází k polarizaci (ztenčování "středu") spíše než k růstu náboženství na úkor ateismu.

2 komentáře:

  1. Podlozil to vsechno nejakymi kvalitnimi statistikami? Nebo jde jen o jeho dojmy (anecdotal evidence)?

    V USA je pry po dlouhe dobe vic lidi pro-life nez pro-choice. http://www.gallup.com/poll/118399/More-Americans-Pro-Life-Than-Pro-Choice-First-Time.aspx

    OdpovědětVymazat
  2. Zdálo se, že je profesionální sociolog a že ma evidenci promyšlenou, ale odpověď je "ne": žádné konkrétní odkazy a statistiky, např. na handoutu nepředložil.

    S tím pro-life to myslel tak, že narostl nejen počet vyhraněně pro-life lidí, ale i vyhraněně pro-choice. Celkově vzato ale převažují pro-life, to nepopřel. Stejně tak celkově převažují mezi Američany teisté, i když jinak narostl počet nejen vyhraněných teistů, ale i vyhraněných ateistů. (O těch ale řekl, že jich je mezi Američany jen asi 2 procenta z nichž 40 procent nakonec stejně řekne, že v Boha věří :-))

    OdpovědětVymazat