čtvrtek 14. ledna 2010

Israel: Den 3

Dnes jsme krátce navštívili Jerusalém: nejprve chrámový pahorek (abychom využili výjimečně klidné bezpečnostní situace) ...

... a poté jsme se krátce zastavili před israelským parlamentem, patrně nejsledovanější budovou na světě.


Druhá zastávka byl nedaleký Ein Kerem (místo navštívení Alžběty Pannou Marií; tentokrát jsem se ale nepodíval do kostelů Sv. Jana Křitele a Navštívení, ale do krásných zahrad sester Notre-Dame de Sion).

Dále jsme si prošli Betlém (baziliku Narození Ježíše Krista a baziliku sv. Kateřiny). Majitel hotelu St. Antonio pro nás u svého bratrance vyjednal výborný oběd na náměstí před bazilikou (za symbolickou cenu). Poté jsme v hotelovém krámečku mohli koupit vyřezávané výrobky z olivového dřeva (obyvatelé Betléma se výrobou těchto věcí živí již po staletí). Majitel hotelu pochází z významné palestinské křesťanské betlémské rodiny Canavatiů, kteří sledují svůj rodokmen až do křižáckých dob (odtud ono italské jméno).

Navečer jsme se připletli do slavnostního procesí k uctění památky palestinské světice bl. Marie-Alphonsine. Procesí samozřejmě provázel jeruzalémský latinský patriarcha Fouad Twal.


Žádné komentáře:

Okomentovat