pondělí 2. listopadu 2009

Zamrzlá evoluce


Jak ukazuje práce prof. Jaroslava Flegera, Darwin a teorie vývoje života na zemi zřejmě nepřestanou být předmětem vědeckých, filosofických a teologických sporů, Flegr je autorem převratné teorie zamrzlé evoluce:

"... jádro teorie ... říká, že všechny druhy, které známe, se vyvíjejí jen poměrně krátkou dobu své existence, to znamená bezprostředně po svém vzniku. Tak 1 - 2 % doby své existence jsou evolučně plastické a mohou se vyvíjet klasickým darwinistickým mechanismem.

[A těch 98 zbývajících procent?] Po tu dobu se chovají tyto druhy jako takové evolučně gumové. To znamená, že když na ně zatlačíme nějakým selekčním tlakem, třeba tím, že budeme z populace odstraňovat velké jedince, nebo naopak malé jedince, tak nám na to populace odpoví, průměrná velikost jedinců v té populaci se bude zvětšovat, nebo zmenšovat podle toho, které jedince jsme odstraňovali. Ale odpověď bude čím dál horší, čím dál pomalejší. Až od nějakého okamžiku už nám populace přestane na selekční tlak reagovat úplně a zůstane neměnná a můžeme selektovat jak chceme, nezmění se. A když přestaneme selektovat, tak se vrátí vlastně zpátky k tomu původnímu fenotypu. Takže jak jsem říkal, druhy po většinu doby své existence jsou jakoby gumové, nemění se účinkem selekčního tlaku.

[A co je tedy čeká?] No, čeká je vymření, samozřejmě, protože druh, který nemůže odpovídat na změny svého prostředí, dřív nebo později vymře. Což je přesně to, co vidíme, co nám ukazuje paleontologický záznam, prostě druhy vzniknou, existují, třeba u savců zhruba pět milionů let, a pak vymizí."


Zajímavé je, že k formulaci teorie zamrzlé evoluce došlo při poctivé konfrontaci s kritiky darwinismu:

"...vzniklo to tak trochu náhodou. Přečetl jsem známou kreacionistickou knihu Spor o Darwina a měl jsem napsat na tuto knížku recenzi. A když jsem si ji tak četl, vstávaly mi vlasy hrůzou, protože jsem viděl, že argumentace je velmi podivná. Že to nenapsal biolog, ale právník, bylo zcela evidentní. Na jiných místech jsem si všiml, že však autor do určité míry má pravdu, a že některá fakta se velmi špatně vysvětlují klasickou Darwinovou teorií a zrovna tak teorií profesora Dawkinse, ale přitom zřejmě budou pravdivá. A snažil jsem se zjistit, jak jinak by se daly vysvětlit. Napadlo mě řešení, a tím řešením je právě ta teorie zamrzlé plasticity." (ODKAZ)

Recenze, kterou Flegr zmiňuje vyšla
v časopise Vesmír. V anglické verzi je Flegrova kniha dispozici ke stáhnutí.

2 komentáře:

  1. Je evoluce pro teismus problem? Rikalo se, ze je, a velky. Nyni, ze vubec ne. Nekteri maji za to, ze trochu.

    "One cannot reconcile creation and evolution if they are understood in the strong way that I had presented them, plausible as that way is. A price must be paid." Pruss, 2006, http://bearspace.baylor.edu/Alexander_Pruss/www/papers/CreationAndEvolution-talk.html

    "A more serious question than the question whether God could direct evolution to his goals and make it look random is whether that wouldn't undercut evolutionary explanations. I have an extended argument that it would. (Al has in the past been friendly to this argument, though I think he has changed his mind since. And while I still endorse this part of the argument, I no longer endorse the overall conclusions of that paper of mine.)

    To put the argument in a sound-bite, evolutionary explanations depend on randomness. If things merely appear random, we only have apparent stochastic explanations. If someone carefully and intentionally determines the outcome of every toss of a coin in such a way as to ensure that approximately 50% of them are heads, the correct explanation of why approximately 50% of them are heads is that they were intentionally determined to be so, and the statistical explanation is no longer applicable.

    There are some really tough issues here about the nature of statistical explanation and the foundations of probability." Pruss, 2009, http://prosblogion.ektopos.com/archives/2009/02/an-opinionated.html#comment-104029

    OdpovědětVymazat
  2. Díky Vlasto za velmi zajímavý odkaz. Jsem také v té skupině lidí, co si myslí, že nalézt soulad mezi většinou verzí evolucionismu a klasickým teismem, není triviální.

    OdpovědětVymazat