pátek 21. srpna 2009

Match Point (film)

I na Nově se občas objeví kvalitní film: strhující drama Match Point: Hra o osud Woody Allena z r. 2005 (EN). Herecké výkony, střih, scénář, vše vynikající a navíc podbarvené Verdiho hudbou s alluzemi na řeckou tragédii a Dostojevského.

"Match point" znamená poslední bod, který člověk potřebuje k vítězství, především v tenisu. Film začíná záběrem na tenisový míček přelétávající síť z jedné strany kurtu na druhou. Míček o síť zavadí, vyletí vzhůru, záběr ustrne, aniž by bylo jasné, na kterou stranu míček spadne. K této scéně hlavní hrdina Chris říká:

Muž který řekl větu:„Raději budu mít v životě štěstí, než abych žil správný život“ toho věděl o životě mnoho. Lidé se bojí postavit se tváří v tvář faktu, jak velká část jejich života záleží na štěstí. Člověka může až vyděsit zjištění, jak mnoho věcí je mimo jeho kontrolu. V tenisovém utkání jsou momenty, kdy míček zasáhne pásku a v ten moment může jít dál anebo spadnout zpět. S troškou štěstí poletí dál a vy vyhrajete. ... Nebo možná ne a vy prohrajete.

Chris byl člověkem, který měl štěstí, který dosáhl vše, co si zamanul. Jako jakýsi anti-Job získal celý svět při naprosté ztrátě své duše. Jako Job doufal v příchod spravedlnosti (jak sám uznal v rozhovoru s duchem své oběti). Spravedlnost, která ovšem nepřišla - nakolik lze soudit z omezeného výseku reality.

Film klade ostrým způsobem otázky přečinu a trestu, štěstí (ve smyslu mít štěstí nikoli být šťasten) a morální integrity, osudu a "kosmické" spravedlnosti. Jedná se o film na způsob "filosofického semináře".

2 komentáře:

  1. Vystizna recenze:
    http://decentfilms.com/sections/reviews/matchpoint.html

    "Zlociny a prohresky" jsou mnohem lepsi.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, pěkná recenze, i když podle mého názoru nedoceňuje kvality filmu; je ale pravda, že "Zločiny a prohřešky" neznám a nemám tedy s čím srovnávat.

    OdpovědětVymazat